TK 2022

Trkački kamp START, koji su organizirali članovi Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ), održan je 3. i 4. rujna na zagrebačkom Jarunu te u atletskoj dvorani Zagreb na Zagrebačkom velesajmu. 

Na manifestaciji se okupilo dvadesetak osoba s amputacijama donjih ekstremiteta, a cilj im je bio da, osim promicanja aktivnosti među osobama s amputacijama, ukažu i na problem s pomagalima koja se nalaze na listi HZZO-a. Nedjeljno prijepodne proveli su u treningu, a UAZ im je s partnerima omogućila da isprobaju kvalitetna sportska pomagala koja su inače teško dostupna, ponajprije zbog cijene.

– Svi imamo zajednički cilj, a to je da promijenimo tu nesretnu listu ortopedskih pomagala HZZO-a. Sva pomagala posuđena su na jedan dan iz inozemstva da bi osobe mogle vježbati. Pomagala su skupa. Imamo goste iz Češke koji su došli vidjeti kako mi to organiziramo jer bi i oni htjeli napraviti slično. U Češkoj se suvremena pomagala nalaze na listi njihova zdravstvenog sustava. Kod nas ih nema. Možete se prijaviti za sportske proteze ako se bavite sportom. Velik broj osoba se ne bavi sportom jer nemaju osnovni preduvjet, a to je pomagalo sportske namjene – rekla nam je Ana Sršen, organizatorica UAZ kampa.

Aktivnosti su započele partijom odbojke, nakon čega je uslijedio trening koji je vodio Mario Mlinarić, a sudionicima kampa pridružili su se i ostali građani.

– Svi imamo neke izlike. Ovi ljudi su dokaz da nema izlika. Oni mogu sve, samo im treba omogućiti pomagala – rekao je Mlinarić.

UAZ kamp održava se od 2018., ali ovo je tek treći put zbog pauze 2020. i 2021. godine.

– Prije pandemije nabavili smo šest sportskih proteza za djecu. Većina ih ne želi nositi jer se srame invaliditeta. Akcija služi i da bih njih ohrabrila i pokazala da se različitost ne trebaju sramiti, nego da može biti njihova snaga – dodala je Sršen.

Cijelu galeriju fotografija sa događanja možete pogledati ovdje.