Sportovi

Hrvatski plivački savez osoba s invaliditetom osnovan je 2006. godine. Trenutno ima 13 punopravnih klubova članica te jedan pridruženi član. Savez provodi plivačke programe, organizacije natjecanja te prijave međunarodnih natjecanje.
Plivanje je bilo jedno od osam sportova na prvim paraolimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, Italija, a danas je jedan od najpopularnijih sportova.
I muški i ženski natjecatelji mojraju proći klasifikaciju i prema težini oštećenja se svrstavaju u odgovarajuće kategorije, te se potom mogu natjecati u disciplinama: slobobodni stil, leđno, prsno, leptir i mješana disciplina.
Na paraolimpiskim igrama u Londonu 2012.g. natjecalo se ukupno 604 plivača/ice iz 74 zemlje.
Plivanje je jedan od nazdravijih sportova i svi zainteresirani su dobro došli!

Kontakt:
+385959120205
Ana Sršen:
+358913030991
Mail: croswimming@gmail.com
Web: http://www.hpsoi.hr/

Atletika je dio Paraolimpijskih igara od 1960. godine i uvijek privlači najveći broj gledatelja. Sport nudi širok raspon natjecanja i događanja, a otvoren je za sve osobe s  invaliditetom.

Sportaši se natječu prema svojoj funkcionalnoj klasifikaciji (vrsti i stupnju invalidnosti). Neki se natječu u invalidskim kolicima, neki s protezama, dok oni koji imaju slabovidnost ili slijepoću primaju upute od vlastitog vodiča. Godine 2016. sport je preimenovan u PARA-ATLETIKU.
Discipline u Para atletici:

  • Trkačke discipline (100, 200, 400, 800, 1500, 3000 metara…)
  • Bacačke discipline (kugla, disk, koplje)
  • Skakačke discipline (skok u vis i dalj)
  • Višeboj (sedmoboj i desetoboj)

 

Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom osnovan je s ciljem promicanja, poticanja i unapređenja atletskog sporta osoba s invaliditetom. HASOSI je osnovan u kolovozu 2006. godine, a danas u svome članstvu ima 10 redovnih (punopravnih) članova i 3 pridružene članice. Atletski klubovi u sastavu Saveza postoje u Zagrebu, Kutini, Karlovcu, Grubišnom Polju, Rijeci, Splitu, Medulinu, Bjelovaru, Velikoj Gorici, Varaždinu, Čakovcu i Daruvaru.

Najveći uspjesi hrvatskog paraolimpijskog sporta ostvareni su u atletici – na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, Londonu i Riju osvojene su ukupno četiri zlatne, četiri srebrne i tri brončane medalje, dok su u Pekingu oborena i tri svjetska rekorda! Atletika je vrlo raznolika i dinamična te tako pruža sportašu puno različitih mogućnosti.

AK AGRAM za osobe s invaliditetom osnovan je 02. prosinca 2004. godine, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Termini održavanja treninga:
Ponedjeljak- Subota ujutro u 9:30 i popodne u 15:00 sati
Kontakt osoba:
tajnik AKOSI Agram
Branko Omazić,
+38598579181

Dakle, želite li  gledati ili biti sportaš koji trči 100 metara u samo 10 sekundi,  skok u vis jednom nogom na 2 metra, ili bacati disk preko 60 metara, to je sport za vas.

Odbojka za osobe sa invaliditetom ušla je u paraolimpijski program, kao “demonstracijski” sport za osobe s amputacijama, 1976. godine u TorontuKanada. U sjedećoj odbojci, mreža je postavljena na visini od 1.15 metara kada je u pitanju muška, te 1.05 metara kada je u pitanju ženska sjedeća odbojka. Dimenzije terena su 10 x 6 metara sa linijom za napad postavljenom 2 metra od mreže. Igračima je dozvoljeno da blokiraju servise i napade protivnika, uz uvijet da budu u kontaktu sa terenom kada god su u kontatku s loptom.
Sportaši sa slijedećim vrstama oštećenja  mogu se natjecati u sjedećoj odbojci: amputacija, povrede leđne moždine, cerebralna paraliza, oštećenje mozga i moždani udar.

Invalidski odbojkaški klub “Zagreb” je osnovan 1998. godine s ciljem promicanja, razvitka i omasovljenja sjedeće odbojke te uključivanja što većeg broja invalida iz Domovinskog rata i ostalih osoba s invaliditetom u sport. Od osnutka kroz Klub je prošlo  stotinjak članova, danas broji četrdeset i osam članova, većinom invalida iz Domovinskog rata. Klub redovito provodi treninge tri puta na tjedan, natječe se u domaćim i međunarodnim ligaškim natjecanjima, organizira turnirska natjecanja i pokazne utakmice.

U proteklih devetnaest  godina Klub  postiže odlične sportske rezultate. osmerostrukii prvaci, višestruki vice prvaci Hrvatske, deveterostruki osvajači Hrvatskog kupa, osvajači brončane medalje u Euro ligi i osvojeni mnogi turniri samo su neki od uspjeha našeg kluba. Za Hrvatsku reprezentaciju redovito nastupa šest do sedam klupskih igrača. Klub također svake godine organizira veliki tradicionalni međunarodni turnir ”Zagreb Open”,  koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i na glasu je kao jedan od boljih turnira u Europi.

Iskustvo koje smo stekli u proteklih godina, provodeći programe omasovljenja sjedeće odbojke i uključivanja invalida iz Domovinskog rata u sport, danas prenosimo na mlade. Klub je 2011. godine pokrenuo program „Škola sjedeće odbojke“. Program je pokrenut s ciljem uključivanja mladih osoba s invaliditetom u sport. Program posebno podržava perspektivne mlade sportaše za koje se ocijeni da imaju izglede za vrhunske sportske rezultate. Uspješna provedba programa donijela je odlične rezultate, uključeno je više mladih igrača koji su postali okosnica Kluba i Hrvatske reprezentacije.

Košarka u kolicima je paraolimpijski sport od prvih paraolimpijskih igara koje su održane 1960. godine u Rimu, a igra se još od sredine četrdesetih godina prošlog stoljeća. Pravilia koja su gotovo identična sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Teren je istih dimenzija, kao i visina koševa. Utakmica traje 40 minuta. Postoje specifična pravila koja se odnose na kretanje igrača, s obzirom da su igrači u kolicima.

IWBF( Interational wheelchair basketball federation) broji 82 nacionalna saveza koji djeluju u svijetu, a taj se broj svake godine povećava. Procjenjuje se da danas košarku u kolicima igra preko 100 000 igrača diljem svijeta bilo rekreativno, bilo natjecateljski kroz klubove ili u nacionalnim vrstama. Košarku u kolicima igraju podjednako oba spola, te djeca.
Košarkom u kolicima se može baviti bilo koja osoba sa invaliditetom. Svaki igrač, u zavisnosti od stupnja invaliditeta, ima određen broj bodova. Na parketu može biti  kombinacija igrača koja iznosi maksimalan broj bodova -14.0. Smisao ovog pravila je da se u igru ravnopravno uklјuče osobe sa svim stupnjevima invaliditeta.

U Hrvatskoj je 9 klubova : KKI Zagreb, KKI Vukovi(Zagreb), KKI Slavonski Brod, KKI Slavonski Brod II, KKI Varaždin, KKOI Koprivnica, KKOI Zadar, KKI Kostrena i KKI Vodice.
Trenutni prvaci RH je KKI Zagreb s 11 naslova uzastopno, u 2017. Osvajači Prvenstva Hrvatske i Kupa Republike Hrvatske.

Svi zainteresirani se mogu javiti na kontakt telefon ili na mail/facebook.
Članstvo je besplatno.
Termini za treninge i mjesto održavanja :
Utorak 20-22 sata
Četvrtak 18.30- 20 sati
Kontakt: Ivica Vujica
098 290 860 
ivica.vujica@gmail.com
Damjan Lisska
099 27 27 271
damjanlisska@gmail.com
Facebook KKI ZAGREB

Tenis u kolicima danas je najbrže rastući i jedan od najatraktivnijih sportova za osobe sa invaliditetom. Igranje tenisa u kolicima razvijalo se od rekreativnog do vrhunskog, a danas se igra u vise od 120 zemalja svijeta, na svim kontinentima. Tenis u kolicima prati ista pravila kao i “klasični” tenis, a koja je odredio ITF sa  razlikom da su tenisačima u kolicima dozvoljena dva odskoka loptice. Da bi se mogao natljecati igrač mora imati medicinski dijagnosticiran trajni invaliditet koji za rezultat ima trajno oštećenje doljnjih ekstremiteta. Tenis u kolicima ima svoj međunarodni Tour (kao ATP i WTA tour u tenisu za “zdrave” tenisače) koji je osnovan 1992. godine pod nazivom NEC wheelchair tennis tour,tada se sastojao od 11 turnira u 7 zemalja. Danas NEC wheelchair tennis tour broji preko 170 turnira diljem svijeta.Službeno momčadsko natljecanje je Invacer World team cup, igra se od 1985. godine svake godine u drugoj zemlji.Od 1992. godine tenis u kolicima je paraolimpijski sport.

Povijest tenisa u kolicima
Početak igranja tenisa u kolicima je 1976. godina i vezan je uz ime amerikanca Brada Parksa. Tada osamnestogodišnji Brad prvi puta udara tenisku lopticu iz kolica i shvaća potencijal ovoga sporta. Od tada se tenis u kolicima nezaustavljivo razvija. 1988. godine osnovna je IWTA(International wheelchair tennis  association),a deset godina kasnije IWTA se integrira u ITF(International Tennis federation), kao prvi sport za osobe sa invaliditetom. 1992. godine tenis u kolicima postaje paraolimpijski sport,a iste godine osnovan je i NEC wheelchair tennis tour.

Tenis u kolicima u Hrvatskoj
Tenis u kolicima u Hrvatskoj se počeo igrat 1993. godine u Zagrebu. 1. i 2. svibnja 1994. godine održano je prvo prvenstvo Hrvatske, u finalu je Željko Kladušan pobjedio Mitra Drecuna sa 6:2,6:2. Uz Drecuna i Kladušana od 1996. godine na terenima se poljavjuju i mladi Ante Stimac,Drazen Mikšić, Tomo Ćavar,Jozo Milosšte u Slavonskom Brodu Zeljko Kladarić,Mario Sosnik, te Damir Lović. Prvi medjunarodni turnir održan u Hrvatskoj bio je Croatia Open odrzan u puli. Od 1996. godine Hrvatska reprezentacija nastupa na Svjetskom kupu i od tada do danas Hrvatska nije propustila niti jedno natljecanje Svjetskog kupa.

Svi zainteresirani neka se jave na kontakt ispod.
Tel: +385 99 7325359
E-mail:tenisukolicima@gmail.com
Web: https://www.tenisukolicima.com/

Hrvatski stolnoteniski savez osoba s invaliditetom (HSTSI) osnovan je 05.08.2006. godine iako njegovi počeci djelovanja sežu još u 1994. godinu.

Savez je osnovan s ciljem razvitka i unapređenja stolnog tenisa za osobe s invaliditetom, unapređivanje njihova zdravlja, rehabilitacije i sportske rekreacije, širenje mogućnosti u cilju sudjelovanja u raznim oblicima natjecatenja i sportske rekreacije te njihovog pristupa programima treninga s ciljem poboljšanja njihove vještine.

Na području Republike Hrvatske, a u sklopu HSTSI-a trenutno je registrirano 21 klubova.
Postoju ukupno 10 kategorija u koju se svrstavju sportaši s obzirom na njihovo oštećenje.
Stolnoteniska reprezentacija u Riu ostarila povijesni rezultat osvajanjem zlatne medalje (Sandra Paović- kategorija 6) i srebrene medalje ekipno (Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić kategorija 1-3)
Svi zainteresirani javite se na dolje navedene kontakte.

Telefoni:
Dragan Rakić
+385 098 338870
+385 095 6044239

Srećko Žigman
+385 091 5251589
mail adrese:
hstsi@hstsi.hr
draganrakic.dr@gmail.com
web: http://www.hstsi.hr/

Skijanje osoba s invaliditetom i općenito sport za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj egzistiraju već dugi niz godina. Točnije sve je počelo 60-ih godina prošlog stoljeća kada je osnovan i prvi Savez za sport I rekreaciju invalida Hrvatske.
Od tada do danas skijanje konstantno napreduje.  Atraktivan je sport i osobe sa amputacijom natječu se u kategoriji stojećih i sjedećih.
Danas skijaška reprezentacija broji četiri člana i svi imaju ostvarenu normu za nadolazeće Paraolimpijske igre.
U skijanju postoji jako veliki potencijal, ali kao i svi zimski sportovi, skijanje je jedni od najskupljih sportova za bavljenje, pa stoga svi zainteresirani neka se jave

Luka Dobinić
+385914774025
Draganu Katunar
+385914774010
Mail: luka.dobrini@gmail.com , dadokatunar@yahoo.com
Web: http://hssoi.hr/

Paraolimpijsko veslanje je bilo najmlađi sport na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, 2008. godine. Iako se na međunarodnoj razini počelo razvijati tek prije desetak godina danas je paraolimpijsko veslanje rasprostranjeno po cijelom svijetu i dobro je razvijeno što je vidljivo iz činjenice da je 12 veslačkih medalja na navedenim POI bilo podijeljeno između devet država s pet kontinenata.

Prilagođeno veslanje je veslanje za osobe s invaliditetom koje ispunjavaju kriterije određene u pravilima za kvalificiranje prilagođenog veslanja. Prilagođeno znači da je oprema prilagođena sportašima, a ne da im je prilagođen sam sport.

Prilagođenim se veslanjem bave i žene i muškarci, a trenutačno postoje 4 discipline (ženski samac, muški samac, dvojac na pariće i četverac s kormilarom) u kojima se natječu veslači ovisno o stupnju tjelesnog oštećenja. Natjecanja se u svim disciplinama odvijaju na stazi duljine 1000 metara.

Prilagođeno veslanje donosi cijeli niz kako fizičkih tako i psihičkih prednosti svojim natjecateljima!

25. lipnja 2013. godine osnovan je Veslački klub osoba s trajnim tjelesnim oštećenjem Pararemus Mladost. Za predsjednika kluba izabran je Tomislav Smoljanović

Hrvatski parataekwondo savez osnovan je 2016. godine udruživanjem 3 taekwondo kluba osoba s invaliditetom odnosno parataekwondo klubova. Punopravni je član Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Statutarni ciljevi su promicanje, razvitak i unapređenje parataekwondo sporta, radi postizanja vrhunskih sportskih rezultata i sportske rekreacije osoba s invaliditetom u parataekwondo-u.

Savez trenutno broji 16 parataekwondo klubova, jedan gradski i jedan županijski parataekwondo savez. Parataekwondo-om se u Hrvatskoj trenutno (što na sportskoj, što na rekreativnoj, što na terapijskoj bazi) bavi 300-tinjak osoba.

Parataekwondo pruža mogućnost samoizražavanja, uči kontroli i samodisciplini. Rehabilitacijska komponenta nadilazi sport i rekreativnu aktivnost. Terapijski parataekwondo stavlja naglasak na samodisciplinu, poštovanje, ljubaznost, samokontrolu, fokus, pažnju, sveopći razvoj životnih kompetencija, mnogo više od same sportske vještine. Stavlja naglasak na razvoj cijele osobe, a ne samo sportaša.

Važno je istaknuti da posebice roditelji ne trebaju biti skeptični kod uključivanja na treninge koji po svojoj prirodu uključuju nekakva udaranja, blokiranja i izvođenja poluga. Vještine koje se na treninzima uče, odličan su oblik terapije za djecu i osobe s teškoćama.

Posebno koristan alat, a koji parataekwondo u svojem programu, a kako u sportsku i natjecateljsku svrhu, tako i terapijsku svrhu nudi, jesu FORME (poomsae): Forme se odnose na prikaz borbe protiv zamišljenog protivnika s ciljem razvijanja i usavršavanja tehnika.

Isto tako parataekwondo nudi mogućnost polaganja majstorskih zvanja odnosno dostizanja crnog pojasa po prilagođenom programu.

Parataekwondoaši mogu postati vrhunski sportaši pa i treninzi tada nadilaze samu terapijsku i rekreativnu komponentu i dobivaju karakter vrhunskog sporta.

Uz tehničke discipline u kojima se mogu natjecati osobe s intelektualnim teškoćama, slijepe i slabovidne osobe, osobe s motoričkim teškoćama, osobe s patuljastim rastom i osobe u kolicima, posebno ističemo paraolimpijsku borbenu disciplinu (kyorugy) za osobe sa amputacijom ili smanjenom funkcijom gornjih udova.

Kontakt:
+385 91 4909 024 Martina Peranović
+385 95 2626 266 Marijo Rendulić
Mail: ured@hpts.hr
Web: http://www.hpts.hr/

Svjetska zdravstvena organizacija je 2011. godine procijenila da približno 15% svjetske populacije živi s nekakvim oblikom invaliditeta. Drugim riječima, osobe s invaliditetom predstavljaju najveću manjinu na svijetu i kao takvu, socijalno ugroženu. Pa što onda znači sport u životu osoba s invaliditetom?

Ukoliko je invaliditet nastao kasnije u životu, sport je takvim osobama u život najčešće uveden u svrhu rehabilitacije i oporavka. Nažalost, često ovdje bavljenje sportom i prestaje. Međutim, bavljenje sportom ima višestruke dobrobiti i svakako je nešto što treba poticati.

Jedno od objašnjenja pozitivnog utjecaja tjelesne aktivnosti polazi od pretpostavke da nije aktivnost sama po sebi ta koja poboljšava naše mentalno zdravlje, već je to interakcija s drugim ljudima koja se odvija tijekom vježbanja i koja nam donosi zadovoljstvo.

Drugo objašnjenje pozitivnog utjecaja tjelesne aktivnosti na našu psihološku dobrobit temelji se na pozitivnim osjećajima i razmišljanju koje se javlja nakon te aktivnosti. Točnije, nakon što smo svladali neki tjelesno zahtjevan zadatak, vjerojatno ćemo doživjeti osjećaj samoefikasnosti. Ovaj osjećaj definira se kao uvjerenje da smo sposobni udovoljiti zahtjevima zadataka koji se postavljaju pred nas, a dovodi do osjećaja postignuća i ponosa, što posljedično umanjuje negativne emocije i depresiju.

Dakle, sport prije svega ima svrhu osnaživanja. Kroz sport se pojedinci uče preuzimanju kontrole nad svojim životom i stječu sposobnost poduzeti neke akcije da se stvari s kojima su nezadovoljni promijene. Također, fokus se s nedostataka pomiče na vrline i posebnosti.

Nadalje, sport je izrazito važan za formiranje identiteta. Sportaše s invaliditetom se sve češće gleda prvo kao sportaše, a tek onda kao osobe s invaliditetom. Također, organizirana fizička aktivnost unutar sportskih klubova i zajednica ima veći efekt na mentalno zdravlje i socijalnu inkluziju pojedinca od same aktivnosti. Naime, sudjelovanje u grupnoj fizičkoj aktivnosti potiče socijalizaciju što je važna komponenta razvoja identiteta.

Osobe s invaliditetom kroz sport postižu veću ravnopravnost u društvu. Drugi ljudi drugačije gledaju na njih i na invaliditet, manje ih se boje, a više im se dive. Mijenja se percepcija u javnosti i ljudi shvaćaju da osobe s invaliditetom mogu više nego što drugi misle.

Također, osobe koje se sustavno bave sportom imaju veću vjerojatnost razvoja mentalnog fitnesa od osoba koje se ne bave sportom. Mentalni fitnes znači čvrstoću, snagu, aktivnost, fleksibilnost, sposobnost prilagodbe, otpornost, izdržljivost… Mentalni fitnes podrazumijeva mentalno zdravlje, funkcionalnost, pripremljenost te kontinuirani rad na sebi s ciljem poboljšanja vlastite izvedbe, koristeći provjerene treninge, alate i stručnu podršku. Sport, naime, potiče izgradnju otpornosti na stres, poboljšava načine suočavanja sa stresnim situacijama, a djeluje i na samu prevenciju pojave stresa. Također, sport poboljšava načine suočavanja s neuspjehom, a organizirani sport pozitivno utječe i na radne navike pojedinca.

Čini se da u bavljenju sportom gotovo pa i nema negativnih strana zato razmislite kako ga uklopiti u vaš život ili život vašeg djeteta bez obzira ako u tom životu postoje i neke poteškoće jer – jednostavno se isplati, a napredak je garantiran! Stoga omogućite sebi ili svom djetetu ispunjeniji život, veće zadovoljstvo sobom i svakodnevno rušenje vlastitih barijera!

(Izvor: Mentalni Trening)