Medicinska sestra

Najčešća pitanja koje pacijenti postavljaju medicinskim sestrama:

1. Što nakon amputacije?

Nakon amputacije doktor obiteljske medicine treba Vas uputiti u  KBC Zagreb, Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala,na prvi pregled ortopeda ili fizijatra,i tamo ćete dobiti detaljne upute o daljnjoj rehabilitaciji i opskrbi protezom. Sa sobom ponjeti uputnicu za pregled i medicinsku dokumentaciju koju posjedujete.

2. Koliko traje rehabilitacija?

Rehabilitacija traje 4 – 6 tjedana, ovisno o razini amputacije i kliničkom statusu. Amputacija potkoljenice u prvom boravku traje cca 4 tjedna, a natkoljenice cca 6 tjedana. Kod ponovne opskrbe ta rehabilitacija traje od 10 -14 dana.

3. Kako njegovati bataljak?

Koža bataljka u protezi izložena je opterećenju i pojačanom znojenju, pa je pravilna njega izrazito bitna da se izbjegnu oštećenja kože i upale. Bataljak treba svakodnevno prati u mlakoj vodi, blagim sapunom, zatim ga dobro osušiti i namazati nekom neutralnom hidratantnom kremom, npr. Becutan. U ljetnim mjesecima ili kod pojačanog znojenja prati bataljak nekoliko puta dnevno i uvijek staviti suhu i čistu navlaku (čarapu).

4. Zašto su mi niže vrijednosti šećera u krvi od kada hodam s protezom?

Hod s protezom iziskuje pojačan fizički napor, povećan je i utrošak energije, pa su vrijednosti šećera u krvi niže. Da bi se  spriječio nastanak hipoglikemije potrebno je regulirati dijabetičku terapiju, odnosno smanjiti doze inzulina ili se konzultirati sa liječnikom.

5. Što ako se pojavi crvenilo ili rana na bataljku?

Crvenilo ili rana na bataljku može nastati jer niste dobro navukli protezu, ili se bataljak promijenio pa ležište više ne odgovara. U tom slučaju treba prekinuti s nošenjem proteze i javiti se liječniku za savjet, koji će provesti adekvatno liječenje.

6. Kako održavati navlake za bataljak i protezu?

Nakon svakog korištenja proteze potrebno je oprati i ošusiti bataljak i ležište proteze. Gel navlaku oprati u mlakoj vodi, pamučne čarape oprati sa sredstvom za pranje rublja.

D. Glavna sestra Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala – KBC Zagreb
Nada Ivrlač bacc. med. tech.

D. Glavna sestra Zavoda za protetičku rehabilitaciju – KBC Zagreb
Danijela Golub bacc. med. techn.