O udruzi

Udruga osoba s amputacijom Grada Zagreba i Zagrebačke županije je nevladina udruga osnovana 15.05.2013. Nastala je iz zajedničke potrebe osoba s amputacijom udova da se povežu i potpuno integriraju u sve aspekte društva te postanu relevantni čimbenici razvoja društva. 

Udruga kontinuirano pruža potporu svojim članovima u smislu ostvarenja njihovih prava, ali i organizira dodatne aktivnosti kako bi unaprijedila život osoba s amputacijama udova. U tom kontekstu Udruga na godišnjoj razini organizira Trkački kamp kako bi osobe s amputacijama isprobale trkačke proteze i ponovno trčale. Udruga organizira ples za osobe s amputacijama te jednom godišnje organizira skup “Inovacije u protetici i rehabilitaciji osoba s amputacijom udova”. Udruga povezuje korisnike sa sportskim udrugama osoba s invaliditetom kako bi se uključile u sport, a povremeno omogućuje isto po povoljnijim uvjetima. 

Dvije godine za redom ostvarena je suradnja s Grawe osiguranjem uz čiju financijsku donaciju su kupljene proteze za djecu. Tri puta organiziran Trkački kamp START uz dobru popraćenost medijskih kuća, te uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Zagreba. Pet puta organiziran je stručni skup “Inovacije u protetici i rehabilitaciji” sa sudionicima raznih profila (OSA i predstavnika javnih službi i tijela te Zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala), ranije i pod pokroviteljstvom Predsjednice RH. 

U više navrata organizirana je Plesna škola u suradnji sa plesnom školom Lijeva&Desna. 

Udruga je provela nekoliko projekata financiranih iz lokalnih proračuna. Redovno i ovisno o dostupnosti financijskih sredstava organizira se psihosocijalna podrška za korisnike. U ožujku 2023. organiziran je i Skup o rijetkim bolestima u suradni sa Linijom za rijetke bolesti. Udruga se posebno bavi zagovaranjem prava korisnika te redovno upućuje prijedloge za poboljšanje zakona i pravilnika nadležnim službama. Predstavnici udruge često su gosti na raznim TV i radijskim emisijama kako bi senzibilizirali javnost za potrebe i mogućnosti osoba s amputacijom udova.