Protetičar

1. Bataljak mi se smanjuje, što se događa?

Promjene na volumenu I obliku bataljka tijekom prve opskrbe je potpuno normalna pojava. Bataljak se kao I drugo tkivo I mišići s vremenom mijenja. Na početku gubi masno tkivo I “oblikuje se”, te se promjene reguliraju dodatnim čarapama ili ispunom od strane vašeg protetičara. Kada se povećava, veličina se može regulirati bandažiranjem.

2. Koliko košta proteza i kako doći do nje?

U pravilu se ležište proteze mijenja svakih godinu dana, kako za protezu donjih tako i gornjih ekstremiteta. Svi oblici proteza se u pravilu mijenjaju svake 3 godine.
Uz sitne razlike, prava o vremenu izmjene proteze najbolje znaju protetičari

3. Koliko će mi trebati da samostalno prohodam s protezom?

Kada se pregledom kod doktora utvrdi da je korisnik psihički i fizički spreman za rehabilitaciju i opskrbu protezom slijedi rehabilitacija i škola hoda uz odgovarajuće vježbe i fizikalne terapije. To u prosjeku traje mjesec dana, ovisno o brzini napredovanja korisnika u samostalnom korištenju proteze.

4. Čime ću uvijek ostati ograničen s protezom odnosno amputacijom?

Na ovakvo pitanje je isto tako teško dati objektivan odgovor, ali se može reći da se većina osoba s amputacijom nakon prve opskrbe protezom uspješno vrati u svakodnevni život.

5. Da li protezu mogu koristiti za sportske aktivnosti?

Proteza je namijenjena svakodnevnom funkcioniranju i sportske aktivnosti se preporučuju. Naravno u tom pogledu postoje ograničenja, međutim najsuvremenija tehnologija je razvila mogućnosti kojima su sportske proteze za različite sportove i trčanje široko dostupne. Raspitajte se kod svog tehničara o preporukama.

6. Da li je moguće promijeniti cipele/tenisice?

Promjena cipela ne predstavlja problem ako je visina džona ista, ako nije zahtjeva prilagodbu. Prilagodbu obavlja protetičar koji izrađuje protezu.

7. Koliko je teška proteza?

Težina proteze može varirati ovisno o komponentama koje se na nju ugrađuju ( primjerice da li se ugrađuje stopalo za nižu aktivnost ili karbonsko stopalo, da li su korišteni ugradbeni dijelovi od titana ili aluminija…)

Potkoljena proteza u prosjeku teži  1,8-2,5 kg
Natkoljena proteza u prosjeku teži 2,5-3,5 kg

8. Kako funkcionira proteza?

Glavne komponente svake proteze donjih ekstremiteta su ležište, protetičko koljeno i protetičko stopalo koji se prilikom izrade sastavljaju uz odgovarajuće prilagodnike, cijevi i ostale komponente.
Postoji više različitih tipova ležišta i suspenzija te protetičkih koljena i stopala. Isto tako što se tiče proteza gornjih ekstremiteta postoje razni oblici ležišta, suspenzija, protetičkih šaka i lakata, pa tako postoji velik broj kombinacija proteza,  zbog toga je teško dati konkretan i objektivan odgovor na pitanje ”Kako funkcionira proteza?”. Ono što je bitno je da prilikom svake opskrbe ortopedski tehničar ima cilj izraditi udobnu i funkcionalnu protezu koja će odgovarati stilu života osobe koja će ju svakodnevno koristiti.

9. Hoću li s protezom ikada moći voziti auto/bicikl?

Opskrba protezom ne predstavlja prepreku u vožnji bicikla ili automobila. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji i boljim dijelovima proteze koji su nam dostupni na tržištu spektar mogućnosti je vrlo širok . Ipak treba napomenuti da je individualno kod svakog pacijenta kako će savladati korištenje protetičkim pomagalom u svakodnevnom životu, a samim time i u aktivnostima vožnje bicikla/automobila. Valja naglasiti da je sve individualno, te ovisi o korisnikovim mogućnostima i nivou aktivnosti.

10. Što činiti kada se bataljak pojačano znoji?

Potrebno je voditi brigu o higijeni kože bataljka kao i o higijeni samog ležišta. Poželjno je nakon svakog nošenja obrisati unutrašnjost ležišta običnim ručnikom ili vlažnom maramicom ,oprati čarape, silikonski uložak, kao i bataljak te ga po potrebi namazati kremom. Također je od izuzetne važnosti održavati higijenu bataljka svakodnevnim pranjem s blagim sredstvima za pranje.

Invalidska kolica

1. Kakva sve kolica postoje?

Kolica na sklapanje

To su klasična kolica koja imaju sličan mehanizam sklapanja – preklopnu mehaniku. Papučica za noge se dižu prema gore i povlačenjem presvlake sjedišta prema gore ona postaju uska. Prednosti: mogućnost sklapanja, veća udobnost, jer se kod neravnog tla sjedište izjednačuju (amortizira).

Nedostaci: dosta energije izgubimo zbog pokretljivosti okvira. Ova kolica su najprikladnije za dnevnu upotrebu. Za sportske aktivnosti se ne preporučuju zbog stabilizacije kolica (npr. košarka, tenis …)

Kruta kolica

Kod krutih kolica kotači se skidaju, a leđni naslon preklapa se na sjedalo što omogućuje jednostavniji transport kolica.  U takvim kolicima ništa se drugo ne pokreće, što znači da svu snagu koju imate možete upotrijebiti za pokretanje ovakvih kolica.

Prednost kod ovakvih kolica imaju osobe s tetraplegijom. Kolica su malo više stabilna nego kolica na sklapanje, ali isto tako se ne preporučuju za sportske aktivnosti.

Elektromotorna kolica

Elektromotorna kolica za vanjsku uporabu trebala bi se koristiti za dulje vožnje i neravni teren.  Takva kolica u prosjeku i pod optimalnim uvjetima prelaze oko 30 kilometara, a njihovo punjenje baterija traje od 8 do 12 sati.

2. Koliko je teška proteza?

Kada je riječ o obostranoj osobi s amputacijom, kolica bi trebala imati što pasivniji položaj velikih (pogonskih) kotača. Kada se radi o aktivnim kolicima kotači bi trebali biti u A poziciji, i bez inklinacije.  Za takve slučajeve preporučuje se sigurnosni kotač ili kotač protiv prevrtanja da ne bi došlo do prevrtanja korisnika na leđa.

3. Kako se sjedi u kolicima?

U kolicima treba pokušati sjediti uspravno koliko je moguće. Položaj sjedenja trebao bi, po mogućnosti, biti simetričan, jer kod duljeg kosog držanja dolazi do bolova i može nastati dekubitus, zbog neravnomjernog opterećenja sjedećih kostiju. Važno je naći položaj u kojemu spazam manje dolazi do izražaja.

4. Što ako sam osoba s amputacijom i koristim/ne koristim proteze dali imam pravo na kolica preko HZZO? I koja?

Bez obzira da li se radi o jednoj ili obostrana amputacija imate pravo tražiti PRIVREMENA kolica.
Ako ste osoba s obostranom amputacijom,  a ne koristite proteze, imate pravo tražiti AKTIVNA kolica.
Ako imate amputiranu jednu nogu, a ne koristite i nikad niste koristili protezu, imate pravo tražiti STANDARDNA LAGANA kolica.