Fiziotarapeut

Pet najčešćih pitanja fiziotarapeutima:

1. Bataljak mi je otečen i što činiti?

 Otok (edem ) i bolnost bataljka normalne su pojave nakon amputacije koje nastaju kao posljedica promjena u venskoj i limfnoj cirkulaciji. Potrebno je isključivo tijekom dana pravilno bandažirati bataljak elastičnim zavojem, s najvećim pritiskom vršno te smanjenim pritiskom prema gore. Pravilnim bandažiranjem smanjuje se otok, ublažava bolnost te se bataljak oblikuje i priprema na pritisak u protezi.

2. Patim od boli dijela tijela koji nedostaje?

Nakon amputacije bol se može pojaviti u amputiranom dijelu tijela (fantomska bol) ili na mjestu amputacije (bol bataljka) ili na oba mjesta. Oslobađanje od fantomske boli može se postići nizom vježbi pomoću ogledala. Dok bolesnik pomiče svoju zdravu nogu, gleda njezin odraz u zrcalu. Mozak zaključuje da je amputirana noga prisutna, da se pokreće i to bezbolno. Tijekom vremena dolazi do remodeliranja veza između živčanih stanica i bol se bitno smanjuje. Korištenje transkutane električne stimulacije živaca (TENS) također može pomoći u tretiranju fantomske boli.

3. Koliko traje učenje hoda s protezom; mora li se obaviti ambulantno ili stacionarno?

Prva protetička opskrba i rehabilitacija traje 4 – 6 tjedna, provodi se stacionarno i uključuje pacijenta u rehabilitacijski interdisciplinarni tim, pod cjelodnevnom  kontrolom svih članova tima. U određenim slučajevima kada nije moguće provoditi stacionarnu rehabilitaciju, pristupa se ambulantnoj rehabilitaciji (npr. kod hemodijalize ). Učenje hoda s protezom ili Škola hoda je obavezna, postupna, prilagođena pojedincu i uključuje vježbe ravnoteže, zatim  hod u razboju, hod uz razboj s jednom štakom, hod s hodalicom i/ili podlakatnim štakama u slobodnom prostoru, savladavanje stepenica, kosina, neravnina te  hod na vanjskom terenu. Uz učenje hoda potrebno je samostalno savladati obučavanje protezom i izvođenje aktivnosti dnevnog života.

4. Kako da se krećem bez noge do protetske obskrbe?

Amputacija donjeg ekstremiteta  znatno utječe na koordinaciju, balans i stav (posturu) cijelog tijela. Potrebno je rano uspravljanje  i kretanje uz pomoć pomagala za hod; hodalica ili podlakatne štake. Hod uz pomoć podlakatnih štaka zahtijeva snažnu muskulaturu trupa, ramena i ruku. Fizioterapeut će Vam prilagoditi visinu i naučiti Vas pravilno koristiti pomagalo. Ako je Vaša kondicija i opće stanje slabije, možete se kretati uz pomoć privremenih invalidskih kolica, uz naglasak na pravilno savladavanje građevnih barijera (npr.kosina) vožnjom kolica unatrag. Potrebna je samostalnost u izvođenju transfera ( okretanje u krevetu, podizanje sa kreveta, stolice, toaleta i dr.) a što Vas može naučiti fizioterapeut.

5. Mišić bataljka mi je oslabljen i otežano upravljam protezom?

Hod s protezom zahtijeva optimalnu aktivnost muskulature i normalnu pokretljivost zglobova. Potrebno je provoditi opće kondicijske vježbe, vježbe bataljka s opterećenjem te vježbe ravnoteže i koordinacije. Vježbe snaženja  natkoljenične  muskulature uz svakodnevo korištenje proteze ciljano utječe na kontrolu upravljanja protezom. (Primjer: zatezanje stopala kojeg nema prema sebi, ispružanje koljena, napinjanje mišića bataljka; zadržavanje pokreta 5 – 10 sek. uz pauzu od 3 sek).

Svakako bi bilo poželjno da Vam fizioterapeut učini procjenu gibljivosti i snage mišića kako bi se moglo planirati opterećenje za vježbu.

Pripremile:

Rosarija Habuš bacc.physioth.
v.d. Glavni fizioterapeut Zavoda
Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb
rhabus@kbc-zagreb.hr

Maja Tomašević bacc.physioth.
Klinički zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb
maja.tomase@gmail.com

Fantomska bol

Kako ukloniti fantomsku bol  bez lijekova?

U tekstu su prikazane metode koje mogu pomoći kod  fantomske boli u osoba  s amputacijom donjih udova. Postupci mogu biti uspješni, no razumije se, ono što pomaže jednoj osobi možda nece biti korisno nekoj drugoj. Ne zaboravite, prije primjene ovih metoda savjetujte se  sa vašim liječnikom ili terapeutom, ako imate nekih pitanja ili nedoumica.

 1. Omotajte bataljak toplom, mekom tkaninom; zagrijavanje ponekad poboljšava cirkulaciju. Loša cirkulacija može biti jedan od uzroka vaših fantomskih bolova. No, nekom ne pomaže toplo i tada je preporučeno masirati kockom leda.
 2. Predstavite sebi u mislima kako vježbate nepostojeci ud u području koje je bolno.
 3. Koncentrirajte se na opuštanje izgubljenog uda i vašeg bataljka, opustite ih u mislima.
 4. Provodite blage vježbe da bi ubrzali cirkulaciju.
 5. Vježbajte bataljak.
 6. Zategnite mišiće bataljka, a onda ih polako opuštajte, ponavljajući pet do deset puta .
 7. Bandažirajte bataljak ili stavite navlaku. Ako koristite protezu stavite je i kratko hodajte. Komprimiranje mjesta boli može pomoći.
 8. Ako imate bolove dok nosite protezu, skinite je, kao i navlaku za bataljak, a onda ih ponovo namjestite nakon nekoliko minuta. Bataljak se ponekad nezgodno sabije u protezi i ovaj postupak može pomoći da se rasporedi pritisak na nerve.
 9. Mijenjajte položaj. Ako sjedite, pomićite se u stolici, ili ustanite da se krv spusti u bataljak.
 10. Opuštanje u toploj vodi ili masiranje bataljka mlazom vode iz tuša ( ne prevrućeg) može pomoći. Tvrdi se da tople kupke čine čuda.
 11. Masirajte bataljak dlanovima od vrha bataljka prema gornjim dijelovima.
 12. Bilježite u vaš dnevnik prisutnost najjačeg bola. To ce pomoci vama i liječniku da otkrijete uzroke.
 13. Primjena TENS ( Transkutana Električna Nervna Stimulacija) djeluje na nervne završetke koji signaliziraju bol. Na tržištu se nalaze mali uređaji za kućnu upotrebu, no predhodno se savjetujte sa liječnikom ili terapeutom.