UAZ izdao Džepno izdanje odgovora psihologa na najčešća pitanja osoba pred i nakon amputacije

UAZ je u 2023. godini u okviru javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značaja od Zagrebačke županije dobio donaciju kojom je odlučio financirati izradu priručnika za osobe s amptacijom.

Ideja izrade knjižice o životu nakon amputacije postojala je već niz godina, a u ovom izdanju odlučili smo se ograničiti na pitanja za psihologe. Kao što svi znamo, sustav ne osigurava psihološku potporu osobama pred amputaciju i nakon nje. A ista je potrebna svima, pa i osobama kod kojih je amputacija nastala prije više (desetaka) godina. U nekim zemljama odlazak psihologu je dio opće higijene i brige za sebe, uz odlazak doktoru opće prakse i stomatologu. 

Kod nas, nažalost, to nije tako, a sustav zakazuje i kad se osobe suočavaju sa papirom na kojem piše “amputacija” i nakon što se ona dogodila, bilo kao posljedica bolesti ili traumatskog događaja. 

UAZ već niz godina pokušava “pokrpati” tu rupu u sustavu i nudi grupne i individualne podrške svojim korisnicima. 

Izrazito smo sretni što vam možemo predstaviti ovu knjižicu koja nudi odgovore na najčešća pitanja koja su nam postavljana tijekom svih ovih godina. 

Autorica je naša nezamjenjiva članica dr.sc. Anita Lauri Korajlija, a ilustracije je napravila poznata ilustratorica Hana Tintor. 

Zahvaljujemo se svima na doprinosu u izradi ove knjižice te se nadamo da ćemo uskoro biti u mogućnosti i ostvariti prvu tiskanu nakladu.