Inovacije 2023

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije i KBC Zagreb Zavodom za protetičku rehabilitaciju Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju održan je 6. skup „Inovacije u protetici i rehabilitaciji”, ove godine pod sloganom: Vrijeme je za novi korak!

Svrha događanja je objedinjavanje struke, donosioca javnih politika  i korisnika kako bi se prikazali noviteti u protetici s ciljem implementacije istih u suvremeni popis ortopedskih pomagala HZZO- a.

“Udruga već više od deset godina zagovara da se izmijeni Popis ortopedskih pomagala, da se na nju stave suvremena pomagala u skladu s tehnološkim napretkom. Osobe s amputacijama u Hrvatskoj opskrbljuju se zastarjelim pomagalima, zbog čega se ne mogu uključiti u normalan život tj. onemogućena im je inkluzija, o kojoj toliko volimo govoriti. Umjesto da budu aktivni članovi društva, s takvim pomagalima postaju socijalni slučajevi. Vrijeme je da se to promijeni. Sve zemlje koje su potpisnice Konvencije o pravima osoba s invaliditetom obvezale su se da će lista ortopedskih pomagala osiguravajućih društava biti u skladu s tehnološkim napretkom, a u svrhu da se osobe s amputacijama mogu normalno uključiti u zajednicu”, istaknula je Ana Sršen, predsjednica udruge pritom naglasivši kako su ljudi s amputacijama integrirani u društvo ovisno koliko je kvalitetno njihovo pomagalo.

V.d. predstojnik Zavoda za protetičku rehabilitaciju dr. sc. Neven Ištvanović  istaknuo je veliki napredak tehnologije vezan za protetiku. “Intencija je da se promjenom zastarjelog Pravilnika napravi kvalitetan administrativni okvir koji će dovesti do pozitivnog domino efekta i mobilizirati kiruršku struku za kvalitetnu rekonstrukcijsku amputacijsku kirurgiju, koja je preduvjet za aplikaciju modernih bioničkih protetičkih pomagala, a nakon toga treba slijediti rehabilitacija”, rekao je dr. Ištvanović. Maja Tomašević, fizioterapeutkinja u Zavodu dodala je i kako postoji problem u responzivnosti zdravstvenog sustava te kako u Zavod pacijenti znaju dolaziti i dvije godine nakon amputacije, kada su mogućnosti za rehabilitaciju i aplikaciju funkcionalne proteze već znatno smanjene ako ne i onemogućene. Dolaze u lošem psihofizičkom stanju, čemu doprinosi i činjenica da psiholozi za ove osobe, koje se suočavaju sa amputacijama svojih udova što je prilično stresan događaj u životu, nisu osigurani putem zdravstvenog sustava.

Udruga je okupljenima za kraj predstavila projekte provedene tijekom 2023. godine – Trkački kamp START, projekt Zelena snaga kojeg je financirala INA putem natječaja Zeleni pojas te pokretanje prve planinarske škole za amputirce pod nazivom “I am the mountain” u suradnji s ortopedskom kućom Ottobock Adria.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje