Inovacije 2016

U organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije (UAZ) i Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb 5. studenog 2016. u sjedištu Udruge, u Božidarevićevoj 11, održan je skup s temom Inovacije u protetici i rehabilitaciji osoba s amputacijom.

Cilj je bio po prvi puta u Republici Hrvatskoj objediniti struku, korisnike i institucije kako bi se vidjeli noviteti u protetici i utjecaj na Pravilnik o ortopedskim pomagalima HZZO.

Događanje je imao i medicinski dio; prikaz najnovijih metoda u fizioterapiji, kako bi sami korisnici dobili uvid u mogućnosti fizioterapijskih postupaka kod osoba s amputacijama udova u kontinuiranom procesu rehabilitacije.

Na događanju su uz osobe s amputacijom udova, sudjelovali i sportaši s amputacijom, članovi paraolimpijske reprezentacije u Riju 2016: atletičar Ivan Katanušić i plivač Kristijan Vincetić; predstavnici institucija: gospođa Ljubica Lukačić, članica Saborskog odbora za zdravstvo u ime predsjednice Odbora dr Ines Strenja Linić; gospođa Diana Hrsak, u ime zamjenice ravnatelja gospođe Veronike Laušin; gospodin Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO); gospođa Željka Pavković, rukovoditeljica Ortopedije URIHA, u ime gospodina ravnatelja Josipa Držaića, predsjednika Zagrebačkog sportskog saveza osoba s invaliditetom, te predstojnik Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, domaćina događanja, Prim. mr.sc. Neven Kauzlarić, te predstavnici ortopedskih kuća koje izrađuju proteze; i mediji (Nova TV).

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom gospođa Anka Slonjšak ispričala se zbog nedolaska zbog bolesti.

Nakon uvodnog govora tajnika udruge gospodin Damjana Lisske i pozdravljanja svih nazočnih; skupu se obratio predstojnik Zavoda Prim. dr Neven Kauzlarić koji je istaknuo važnost ovakvog okupljanja, te predsjednica udruge Ana Sršen koja je istakla važnost uvođenja novih tehnologija i inovacija u medicini, protetici i rehabilitaciji kako bismo investirali u osobe s amputacijom kako bi postale aktivni članovi društva koji doprinose zajednici u kojoj žive. U tu svrhu naglasila je da je potrebno kvalitativno utjecati na promjenu Pravilnika o ortopedskim pomagalima. Predsjednik HPO-a, gospodin Ratko Kovačić, istaknuo je da se razvojem protetike u sportu razvijaju i proteze za svakodnevnu upotrebu, te kako sport osoba s invaliditetom ima značajnu ulogu u razvoju prava za osobe s invaliditetom u zajednici.

Nakon uvodnih govora, slijedile su prezentacije inovacija u protetici timova Otto Bock Adria i Beuerfeind koji su zajedno sa svojim demonstracijskim timovima, pojedinačno predstavili najnovija ležišta proteze, uključujući dinamik vakuum ležište; mehatronička i hidraulična koljena, najnovije stopalne jedinice i sportske proteze.

Tim fizioterapeuta iz Kliničkog zavoda za rehabilitaciju, na čelu s glavnim fizioterapeutom Zavoda, Rosarijom Habuš, predstavio je postupke vježbanja sa i bez proteze, uz demonstraciju primjera dobre prakse u rehabilitaciji.

Po završetku službenog dijela nekolicini korisnika bilo je omogućeno isprobavanje nekih od stopalnih i koljenskih jedinica.

Tijekom događanja, osobama s amputacijom bilo je ponuđeno da se uključe u rad udruge te da popune obrazac o zadovoljstvu s protezom koju trenutno koriste. Prikupljeni podaci biti će obrađeni i uključeni u daljni rad udruge po pitanju utjecaja na pravilnik.

Na kraju događanja bio je organiziran domjenak u organizaciji Beuerfeinda i Otto Bock Adria.