Poziv na Inovacije

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na tradicionalni skup 6. Inovacije u protetici i rehabilitaciji: Vrijeme je za novi korak! u organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) koji će se održati 9. prosinca od 10 do 12,30 sati u prostorijama Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Božidarevićeva 11.

Svrha događanja je objediniti struku, donositelje javnih politika  i korisnike kako bi prikazali noviteti u protetici i isti implementirali u suvremeni popis ortopedskih pomagala HZZO- a.

Skup organiziramo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, i to kako bismo još jednom poručili da je došlo vrijeme za novi korak! Na skupu prisutnima će biti prezentirane inovacije u protetici i rehabilitaciji, te aktivnosti udruge tijekom godine, s naglaskom na kampanju #vrijemejezanovikorak, s ciljem osuvremenjavanja Popisa ortopedskih pomagala.

Uvođenjem novih tehnologija i inovacija u medicini, protetici i rehabilitaciji omogućava se  osobama s amputacijom da postanu punopravni i aktivni članovi društva koji doprinose zajednici u kojoj žive. Udruga već više od 10 godina aktivno zagovara promjene na listi, međutim, nikakav pomak se nije dogodio, a država sustavno zanemaruje ovu grupaciju najranjivijih članova društva. 

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, države potpisnice dužne su osigurati dostupnost kvalitetnih pomagala u okviru materijalnih mogućnosti i napretka tehnologije. Razina pomagala u Hrvatskoj ne samo da je ispod razine EU već nam je standard bitno lošiji i od zemalja u okruženju. S opskrbom natkoljeničnih proteza prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokazao je volju za promjenom standarda, no birokracija je spora i nismo se maknuli sa mrtve točke što znači da i ovaj Božić osobe s amputacijom dočekuju uz Popis star 25 godina, na kojem se nalaze muzejski primjerci drvenih stopala.

Vjerujemo da ćete se odazvati našem pozivu i uveličati događanje te tako omogućiti da informacija dopre do što većeg broja naših sugrađana. Cilj događanja je ne samo potaknuti osobe s invaliditetom na aktivniji život, već i široj javnosti približiti važnost osiguravanja optimalnih ortopedskih pomagala za osobe s amputacijama i senziblizirati ih za ovu tematiku.