Njega bataljka i korištenje proteze

Dolaskom kući sami ćete postavljati i koristiti protezu te njegovati bataljak. Stoga je jako važno da imate povjerenje u svog protetičara i da mu se obratite čim primijetite bilo kakve poteškoće s namještanjem proteze ili njenim korištenjem u hodanju. Naime, bataljak se može mijenjati te može biti potrebna korekcija ležišta proteze. Ponajprije je važno da se pridržavate uputa i savjeta koje ste dobili tijekom rehabilitacije te ćemo ih ponoviti i u pisanom obliku.

Njega bataljka

Pravilna njega bataljka je izuzetno važna jer je koža bataljka u protezi izložena trenju i opterećenju. Toplina tijela i znojenje kože stvaraju u ležištu vlažnu komoru. Sve to čini idealne uvjete za brz rast bakterija i gljivica na površini kože što lako može dovesti do kožne upale.

Stoga je važno svakodnevno njegovati bataljak pranjem u mlakoj vodi s blagim sapunom, a zatim ga dobro osušiti i zaštititi prikladnom kremom. Za moguće poteškoće u toaleti kože bataljka postoji više vrsta kozmetičkih proizvoda za zaštitu, ali u slučaju kad je potrebna primjena lijekova potrebno je javiti se svom liječniku.

Ako koristite silikonsko ležište ili gel-navlaku potrebno je, također, nakon svakog korištenja proteze dobro oprati i osušiti bataljak i ležište, odnosno gel navlaku. U prvim tjednima privikavanja može se javiti izraženije znojenje koje će s vremenom prestati.

Manje promjene volumena bataljka tijekom dana su normalne i mogu se regulirati većim ili manjim brojem navlaka za bataljak. Međutim, ako je bataljak sklon oticanju možete ga nakon skidanja proteze bandažirati elastičnim zavojem ili kompresijskom navlakom.

Na bataljku može od proteze nastati i oguljotina ili dekubitus pa je potrebno prekinuti nošenje proteze,

potražiti savjet liječnika i provesti adekvatno liječenje. Nakon toga je potrebno javiti se svom protetičaru radi eventualne korekcije ležišta, a u slučaju ozljede, bola u bataljku, ili nagle promjene boje kože i volumena bataljka potrebno je odmah javiti se svom liječniku!

Korištenje i održavanje proteze

Vaša proteza mora optimalno pristajati uz bataljak, a ako primijetite bilo kakve poteškoće s povjerenjem se obratite Vašem protetičaru u ortopedsko-tehničku radionicu.

Prije svakog namještanja proteze provjerite njenu funkciju. Kod navlačenja proteze na bataljak pripazite na kožu, osobito na rubu ležišta i oko ventila proteze, kako bi cijeli bataljak ispunio ležište. Laganim povlačenjem proteze prema dolje provjerite je li čvrsto prianja uz bataljak.

U slučaju da pri oblačenju proteze ne možete navući ležište na bataljak, potrebno ga je bandažirati pa nakon toga ponovno pokušati navući protezu. Ako nakon hodanja osjetite nestabilnost proteze na nozi potrebno je dodati navlake, kako ste to već naučili prema savjetu od Vašeg protetičara i fizioterapeuta.

Nakon cjelodnevnog nošenja proteze potrebno ju je oprati vodom i blagim sapunom i dobro osušiti, posebno unutrašnji dio ležišta. Isto treba uraditi i sa silikonskim ležištem i gel navlakom.

Tekstilne navlake za bataljak treba prati u toploj vodi s tekućim sredstvom za pranje rublja.

Protezu se ne smije izlagati ekstremnim temperaturama niti kemikalijama.

Ilustracije: Dragan Anđelić

Tekst: Izvadak iz knjižice „ŠTO NAKON AMPUTACIJE NOGE savjeti pacijentima“; Izdavač: OTOS ortopedska tehnika d.o.o., ožujak 2015.

Projekt RESET financira Zagrebačka županija u okviru  Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja u 2022. godini