Kristijan Vincetić

Kristijan Vincetić: Naš glavni plivački adut za Paraolimpijske igre u Riju

“Znam s kojim se poteškoćama susreću osobe s invaliditetom koje se bave sportom i napravit ću sve što je u mojoj moći da im omogućim da se što bolje pripreme za nastup na POI u Riju”, rekla je naša najbolja olimpijka svih vremena Janica Kostelić

Autor: HINA
Objavljeno: 10.5.2016.

Najbolji hrvatski plivački paraolimpijac Kristijan Vincetić bit će naš najveći adut za osvajanje odličja na plivačkim natjecanjima na Paraolimpijskim igrama koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeiru.

“Bit će to moj treći nastup na paraolimpijskim igrama i sve ću napraviti da bude najbolji do sada. Medalje neću obećavati, ali ćemo moj trener Igor Berislavić i ja napraviti sve da u Riju otplivam svoja najbolja vremena u obje discipline i onda ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za neko mjesto na pobjedničkom postolju”, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon povratka s Otvorenog europskog plivačkog prvenstvu za osobe s invaliditetom Kristijan Vincetić.

Vincetić je proteklog vikenda u portugalskom Funchalu u konkurenciji 450 natjecatelja iz 50 zemalja u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja (S9) osvojio srebrno odličje u disciplini 400 m slobodno te brončano na 100 m slobodno.

“Objektivno nisam očekivao tako dobar rezultat na 100 slobodno  jer sam s vremenom od 58.38  za više od sekundu popravio svoj osobni rekord naq 100 m slobodno, dok sam na 400 slobodno metara plivao na razini osobnog rekorda koji je treći rezultat ovog trenutka u svijetu”, kazao je 25-godišnji plivač PK Dubrava.

Inače, osim Kristijana Vincetića norme za nastup na POI u Rio de Janieiru ispunio je i naš drugi plivač Dino Sinovčić i to će po riječima predsjednika HPO-a Ratka Kovačića biti jedina dva naša paraolimpijca u plivačkom programu.

“Očekujem da će na POI u Riju nastupiti 16 naših sportaša i naš je prioritetni zadatak da im osiguramo maksimalne uvjete za pripreme. Za sad nam je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo sredstva za “redovni program” , ali ne i za pripremni nastup na Paraolimpijskim igrama, ali vjerujem da ćemo i taj problem u razgovoru s novom doministricom sporta uskoro uspješno riješiti”, kazao je Kovačić.
Konferenciji je nazočila i nova pomoćnica ministra za sport Janica Kostelić koja je istaknula važnost bavljenja sportom u svakodnevnom životu.

“Bavite se sportom koji ne mora biti na vrhunskoj razini jer je to izuzetno važno i za zdravlje i za sve druge segmente života. Znam s kojim se poteškoćama susreću osobe s invaliditetom koje se bave sportom i napravit ću sve što je u mojoj moći da im omogućim da se što bolje pripreme za nastup na POI u Riju. Iz ljubavi se puno toga može napraviti, ali od ljubavi se ne može živjeti”, zaključila je naša najbolja olimpijka svih vremena Janica Kostelić.

Izvor: IN portal, NEWS portal za osobe s invaliditetom

Kristijan Vincetić: Prvi paraolimpijac na naslovnici hrvatskog Men’s Healtha

“Kod nas je sport osoba s invaliditetom dosta napredovao, ali se sportaše s invaliditetom još uvijek nekako trpa u kategoriju ‘socijale’. Svi bi neke životne priče u stilu ‘jadan ja, mučio sam se…”, kaže naš trofejni plivač u razgovoru za rujanski Men’s Health

Autor: Men’s Health    
Objavljeno: 2.9.2015

Hrvatski paraolimpijac Kristijan Vincetić krasi naslovnicu domaćeg izdanja Men’s Healtha. Ponosni vlasnik devet medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, sudionik Paraolimpijskih igara i nositelj više desetaka odličja s jakih međunarodnih natjecanja te 11 puta zaredom prvak Hrvatske – Kristijan Vincetić – dosanjao je san kojeg sanjaju mnogi. Hrvatsko izdanje ovog časopisa po prvi je puta u 11 godina izlaženja odabralo paraolimpijca za lice s naslovnice!

Prvak iz kadice

Kristijanova plivačka karijera započela je u zagrebačkoj Dubravi 1998. godine kada je krenuo u osnovnu školu.

“Moja je osnovna škola bila jedna od rijetkih koja je imala bazen. Bio je to mali, 17-metarski bazen, popularno zvan kadica, mislim da nije bio širi od 8 metara“ prisjeća se Kristijan koji je 2002. godine prvi put nastupio na državnom prvenstvu za osobe s invaliditetom i bio najbolji u svom godištu, a dobilo ga je samo nekoliko starijih plivača. Tri godine kasnije uslijedio je prvi poziv u reprezentaciju i nastup u Sheffieldu.

“Moje prvo svjetsko prvenstvo bilo je 2006. u Južnoafričkoj Republici, u Durbanu. Ali u posebnom mi je sjećanju ostala 2009. godina – te sam godine na EP-u u Reykjaviku osvojio svoju prvu medalju – zapravo, dvije medalje, zlatnu na 400 m slobodno i srebrnu na 100 leptir. U te sam dvije discipline iste godine na SP-u u malim bazenima u Rio de Janeiru osvojio još dvije brončane medalje“, rekao je hrvatski plivački paraolimpijac naglasivši da je ta godina bila prekretnica u njegovoj plivačkoj karijeri.

Sportaš s invaliditetom na naslovnici Men’s Healtha

“Puno mi znači što su me odabrali za naslovnicu pokraj svih tih ‘isklesanih grdosija’, a i uz to ne viđa se često osoba s invaliditetom na naslovnicama časopisa i novina tako da svaka čast Men’s Healthu na takvom potezu i odlično odrađenom poslu“, zadovoljan je Kristijan.

Uvjeti za sport osoba s invaliditetom

U pogledu uvjeta u kojima treniraju, hrvatski se paraolimpijci teško mogu mjeriti s najboljima.

“Mi u Zagrebu imamo samo tri bazena, gužva je, guramo se po trakama… U Italiji sam čuo podatak da ondje na svakih stotinu tisuća stanovnika imaju jedan bazen. Sport osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je dosta napredovao, ali većinom se ljudi nakon nekog vremena odreknu sporta i okrenu obrazovanju, fakultetu. Trenirati ovim tempom i studirati nije baš jednostavno, stoga se čovjek mora odlučiti“, pojasnio je Kristijan i napomenuo kako je i na domaćem terenu konkurencija sve jača, ali da u reprezentaciji nedostaje djevojaka.

“Ove smo godine na SP-u u Glasgowu bili sami muškarci. Vani je to drukčija priča, američki, njemački, brazilski… plivački pogoni prave su mašinerije. Općenito, imam osjećaj da se vani kvaliteta natjecanja od mojih prvih plivačkih pokušaja izvan granica Hrvatske povećala 500 posto.“

Uz uvjete, golema je i razlika u pristupu društva ovoj problematici. “Nakon Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu, njihovi su olimpijci i paraolimpijci zajedno iz autobusa pozdravljali navijače. U Americi i Velikoj Britaniji ljudi, čini mi se, rade najmanje razlike. Kod nas je sport osoba s invaliditetom dosta napredovao, ali se sportaše s invaliditetom još uvijek nekako trpa u kategoriju ‘socijale’. Svi bi neke životne priče u stilu ‘Jadan ja, mučio sam se…”

U intervjuu za rujanski Men’s Health Kristijan je pojasnio kakav je njegov pristup treningu i koja je tajna sportskog uspjeha.

“U sportu ne možete napraviti velike stvari bez dobrog tima. Trenutačno radim s tri trenera, velika je stvar kad radite s različitim trenerima točno određen dio posla“, poručio je dodavši kako iz dana u dan intenzivno trenira – jutarnji je plivački trening na rasporedu od 7 do 9 sati, boravak u teretani je od 17 do 18 sati, a nakon toga slijede još dva sata plivanja.

Inače, najnovija medalja ovog sportaša je ona brončanog sjaja koju je osvojio prije mjesec dana na 7. IPC Svjetskom prvenstvu u plivanju za osobe s invaliditetom u škotskom Glasgowu, a time je ispunio i norme za paraolimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Izvor: IN portal, NEWS portal za osobe s invaliditetom