Kreće kampanja #vrijemejezanovikorak!

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije od 25. kolovoza pokreće kampanju naziva #vrijemejezanovikorak. 

Kampanja je logična posljedica i odgovor na sustavno ignoriranje države i institucija da uvaže naše zamolbe i obrazloženja u cilju unapređenja Popisa ortopedskih pomagala, a radi osiguravanja jednakosti osoba s invaliditetom. 

Iako bi vas mogao zavarati datum zadnje izmjene Popisa, radi se samo o usklađivanju cijena. U sadržajnom smislu, Popis ortopedskih pomagala nije ažuriran od 1998. godine. Više od 40 pomagala s te liste, a koji se samo odnose na sektor protetike, zastarjela su i više pripadaju muzejskim eksponatima nego (modernom) zdravstvenom sustavu. Ortopedska pomagala imaju za cilj nadomjestiti tjelesni nedostatak i omogućiti osobi integraciju u zajednicu, što se u Hrvatskoj kontinuirano zanemaruje iako su svima puna usta prava osoba s invaliditetom.

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, države potpisnice dužne su osigurati dostupnost kvalitetnih pomagala u okviru materijalnih mogućnosti i napretka tehnologije. Razina pomagala u Hrvatskoj ne samo da je ispod razine EU već nam je standard bitno lošiji i od zemalja u okruženju. S opskrbom natkoljeničnih proteza prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija.

Štednja na ortopedskoj opskrbi je najskuplja opcija za zdravstveni sustav što se može i izračunati. Struka, pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom i Hrvatski paraolimpijski odbor podržavaju nastojanja UAZ-a te prepoznaju neadekvatna pomagala kao prepreku za uključivanje u sportsko-rekreativne i zdravstveno usmjerene aktivnosti te ograničenje za ostvarenje osnovnih ljudskih prava.

Nadalje, opskrba ortopedskim pomagalima ne odnosi se samo na protetiku nego i na opskrbu invalidskim kolicima i dodatcima.

Više od 10 godina kao jedina aktivna udruga u Hrvatskoj koja okuplja osobe s amputacijama udova upozoravamo, molimo, pišemo prijedloge, odlazimo na sastanke, gledamo sažaljenje i slušamo obećanja kako će se nešto napraviti. Stručno društvo moli se da podnese prijedlog, na koji onda kao odgovor dobivamo šutnju administracije.

Koliko biste posla obavili i koliko biste bili uključeni u društveni život da danas koristite mobitel iz 1998.? Krajnje je vrijeme je da nam se omogući jednakost i ravnopravnost i prestane negirati naša ljudskost.

Pozivamo, stoga, sve nezadovoljne korisnike, korisnike muzejskih primjeraka proteza i tromih i glomaznih invalidskih kolica, struku, udruge osoba s invaliditetom, poslodavce, članove obitelji osoba s invaliditetom i ostalu zainteresiranu javnost da podijeli objave u sklopu kampanje i da zajedno doprinesemo stvaranju ne boljeg nego samo jednakopravnog društva za osobe s invaliditetom.