Istina je da nemam uvijek volje: Anja Mihaljević

Objavljeno 20.01.2020. u Anja može sve

Vrlo često me ljudi pitaju kako uvijek imamo volje i energije za treninge? Posebno uz posao, svakodnevne obaveze, kako stignem? Istina je da nemam uvijek volje. Posebno proteklih mjeseci u kojima sam u ovih šest godina najmanje trenirala.

Uvijek sam si postavila cilj – dovesti se u određenu formu, naučiti voziti bicikli, samostalno izvoditi neke vježbe, raditi na ravnoteži i snazi… No, uvijek sam posebno željela što bolje hodati u protezi, a ove i neke druge vježbe su mi to omogućile.

Kako to u životu biva, ne može sve biti savršeno. Tako su i mene sustigle očekivane posljedice, samo puno ranije. U najjačim treninzima, najboljem osjećaju i formi ikada, bol u koljenu je učinila svoje. Cijelo ljeto 2018. provela sam na Šalati na terapijama sa zabranom treniranja. Potom su slijedile detalje upute što smijem, a što ne kako bi „očuvali“ koljeno i pola vježbi je samo „palo u vodu“.

Prije terapija dizala sam 16 kg utega u dead liftu, vratila sam se na samo 8. To je nešto što me potpuno psihički iscrpilo i zbog čega sam izgubila volju za treninzima.

Znate onaj osjećaj kada se toliko trudite, prezadovoljni ste rezultatima i opet se sve sruši? Pa tako u krug. Sjećam se da sam tada bila s Marijem u teretani na rubu suza jer se opet nešto dogodilo. Jer je opet „sitnica“ mom tijelu napravila puno štete i OPET sam se morala dizati.

Ne znam više kako sam po ne znam koji put krenula sve iz početka i vratila se u formu, sve do prošle jeseni kada je bilo sasvim jasno kako mi loša proteza ne dopušta treninge. Shvatila sam da si vježbanjem radim više štete nego koristi. I evo, prošao je koji mjesec bez treninga.

Kako se osjećam? Grozno!

Treninzi su postali dio mog života. Iskreno, jedva čekam ponovno vidjeti nove rezultate, vidjeti kako mi se mišići ujednačavaju i bolje hodam, pogotovo uz novu Pamelu koja je već postala dio naše obitelji.

Ali bez brige. I ja imam onaj isti problem kao svi koji se žele vratiti treniranju – kako se natjerati? Uz najboljeg trenera, uz sve dobrobiti koje mi treninzi donose, sada opet treba promijeniti svakodnevnu rutinu, prehranu i posvetiti se sebi. A nekako nam je svima najteže izdvojiti to vrijeme za sebe, zar ne?

Mario mi uvijek govori da #healthyfitbymariovalentic trening uvijek radimo i na samopouzdanju. Svi imamo drugačije motive treninga, ali cilj je isti – da se bolje osjećamo!

Na kraju, svi smo mi jednaki i suočeni smo s istim osjećajima. I svima bi nam bilo lakše kada bi progovorili o tim preprekama i situacijama koje nas mogu pokolebati, umjesto da na svakom koraku pokazujemo kako je sve „savršeno“.

Anjih blog pratite na https://she.hr/blog/anja-moze-sve/

Projekt RESET financira Zagrebačka županija u okviru  Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja u 2022. godini