Aktivne proteze za djecu UAZ u suradnji s Grawe Hrvatska

Nužno je da djeca koriste adekvatna pomagala

Kod djece s amputacijom i oštećenjem donjih ekstremiteta koja imaju potrebu za pomagalima presudno je da koriste prikladno pomagalo koje će smanjiti opterećenje na druge zglobove, omogućiti im pravilno kretanje i samim time spriječiti daljnje zdravstvene poteškoće, kao što su ozljede kukova, kralježnice i slično. Proteze koje danas djeca, a i odrasli dobivaju u Hrvatskoj, ne omogućuju im da se aktivno uključe u život i ravnopravno odrastaju sa svojim vršnjacima, a osim toga predstavljaju i veći trošak. Na primjer, umjesto da se djetetu omogući aktivno pomagalo uz koje će samo moći vezati tenisicu, plaća mu se asistent. Samim time dijete se dovodi i u neravnopravan položaj u odnosu na vršnjake i teže se uklapa u društvo.

U suradnji s GRAWE Hrvatska kroz njihovu inicijativu POKRENI, u posljednje smo dvije godine opskrbili šestero djece aktivnim, adekvatnim pomagalima koja su im omogućila da odrastaju ravnopravno sa svojim vršnjacima, da se lakše i pravilnije kreću, da se osnaže i izgrade samopouzdanje. Te proteze u Hrvatskoj imaju trenutno samo njih šestero djece – Marija, Klea i Karlo kojima smo ih omogućili prošle godine te Antonija, Borna i Ivan koji su ih dobili ove godine. Na taj način djeca ostvaruju svoje temeljno pravo – pravo na igru i kretanje, objašnjava Ana Sršen, predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ).

Osobe s invaliditetom, odnosno amputacijom ekstremiteta, u Hrvatskoj dobivaju pomagala s popisa HZZO-a na kojem se nalazi više od 40 zastarjelih pomagala.

U usporedbi s mobitelima, to je kao da danas koristite mobitel iz 90ih godina, bez mogućnosti spajanja na Internet, fotografiranja, čitanja vijesti ili otvaranja mailova. Mi to nastojimo mijenjati, a uz partnere kao što je GRAWE već sada smo pokrenuli značajne pozitivne promjene“, dodala je Ana Sršen.