Natalija Lisska – Najčešća pitanja nakon amputacije

 1. Što smijem/mogu/trebam raditi od otpusta iz bolnice pa do početka rehabilitacije u kući/ rehabilitacijskoj ustanovi?

Nakon što vas liječnik otpusti iz bolnice kući pa sve do prvog susreta sa fizioteraputom i početkom preprotetićke rehabilitacije, sami možete provoditi nekoliko stvari:

 • Nastaviti svakodnevno bandažirati bataljak kako su vas naučili u bolnici,
 • Pravilno održavati higijenu bataljka,
 • Spriječiti nastanak kontrakture (ukočenosti i smanjene pokretljivosti zgloba), vježbama i zauzimanjem pravilnih položaja u krevetu/invalidskim kolicima,
 • Redovito vježbati transfer iz kolica u krevet/kauč, te koristiti štake/hodalicu prema datim uputama,
 • Vježbati vježbe disanja, jačanja gornjih i donjih udova, jačanja i povećanja stabilnosti trupa- kak ste educirani u bolnici.
 1. Zašto je važno bandažirati bataljak redovito i koliko često je potrebno?

Bandažiranje bataljka iznimno je je bitna priprema bataljka za opskrbu protezom. Pravilnim bandažiranjem smanjujemo edem (otečenost) bataljka, navikavamo ga na pritisak koji vas u ceka u sljedećoj fazi rehabilitacije, smanjujemo bolnost bataljka te toniziramo njegove mišiće.

Bandažirati je poželjno što više puta tijekom dana, uz napomenu da se bandaža ili kompresijska čarapa OBAVEZNO skidaju tijekom dnevnog ili noćnog odmora.

 1. Kako pravilno održavati higijenu bataljka?

Higijenu bataljka potrebno je redovito održavati pranjem neutralnim sapunom i toplom vodom na kraju dana. Prije stavljanja proteze nije poželjno prati bataljak.

 1. Što su kontrakture i kako ih spriječiti?

Kontraktura je ograničenje pokretljivosti zgloba u nekim ili svim smjerovima koje je stalno. Spriječiti ih možete redovitim vježbanjem kojim održavate normalnu pokretljivost zglobova, zauzimanjem pravilnih polozaja tijekom odmora , te češćom promjenom položaja. Okretanje u potrbušni položaj više puta tijekom dana po 10 minuta jako je dobra prevencija kontrakture kuka, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja sa spuštenim potkoljenicama u kolicima/na stolcu također je iznimno bitno.

 1. Koliko dugo smijem nositi protezu kada je dobijem kući nakon završene rehabilitacije?

Kada obavite protetičku rehabilitaciju i otpuste vas kući zajedno s vašom protezom poželjno je da postepeno povećavate vrijeme nošenja proteze. Na taj način dajete bataljku, svojim mišićima i cijelom lokomotornom sustavu vremena da se postepeno navikava na nova opterećenja te postepeno jačaju, daju vam veću stabilnost, snagu te mogućnost za savladavanjem novih i zahtjevnijih izazova svakodnevnog života.

Naravno, sve to ovisi i o vašim godinama, općem zdravstvenom stanju, vrsti i razini amputacije te postoperativnim i protetickim tijekom oporavka i rehabilitacije.

 1. Što ako primjetim natisak na bataljku ili crvenu, izguljenu kožu na mjestu zavrsetka ležišta proteze?

Ako primijetite bilo kakvu promjenu na koži bataljka posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ortopedskim tehničarom.  Svakako smanjite vrijeme nosenja proteze te koritite neke od pripravaka/ krema za prevenciju i brze cijeljenje manjih kožnih promjena o kojima će vas na početku rehabilitacije upoznati vas ortopedski tehničar i fizioteraput.

 1. Što ako primjetim promjenu boje kože na vrhu bataljka (tamnije crvena/ plava/ ljubičasta)?

Promjena boje kože na vrhu bataljka znak je nepunog kontakta bataljka i ležišta proteze.

Moguće je da je problem nastao zbog nepravilnog stavljanja proteze gdje bataljak nije došao do kraja ležišta ili može biti problem neodgovarajućeg ležišta (npr.  naglo dobivanje na težini). U svakom slučaju javite se svom ortopedskom tehničaru, fizioterapeutu ili liječniku za otkrivanje i rješavanje problema.

 1. Ponekad ujutro imam toliko otečen bataljak da ne mogu staviti protezu. Što da radim?

Ponekad, zbog vremenskih prilika (promjene vremena), vrste hrane ili pića koje ste konzumirali ili pak pretjerane aktivnosti u protezi prethodni dan možete primjetiti vecu otečenost bataljka. Ako je ona tolika da ne možete staviti protezu, tada bandažirajte bataljak elastičnim zavojem ili kompresijskom čarapom te podignite bataljak na povišen položaj. Nikako da visi dolje.

 1. Vježbe koje možete provoditi kod kuće nakon dolaska iz bolnice

Vježbe disanja

Vježbe disanja možete provoditi u sjedecem ili ležećem položaju.

 1. Sjedite na krevetu sa rukama položenim uz tijelo. Laganim, dubokim udahom na nos širite ruke od tijela sve do položaja iznad glave. Dugim izdahom vraćajte ruke u početni položaj.
 1. Sjedite sa rukama opustenim uz tijelo, a dlanovima položenim na  donji dio trbuha.

Laganim, dubokim udahom na nos punite trbuh (mjesto ispod dlanova) zrakom. Kao da napuhujete balon (disete popute zabe), te dugim izdahom praznite trbuh i vraćate u početni položaj.

Vježbe ponovite po 10 puta, 2-3 puta dnevno.

Vježbe jačanja i stabilnosti trupa

 1. Sjednite uz rub kreveta, noge su savijene u koljenima te vise s kreveta (ako imate obostranu natkoljenu amputaciju tada su vam noge ispružene na krevetu). Ruke su ispružene i podignute iznad glave. Iz tog položaja krenite pokretanjem trupa (malim zamasima) “hodati” po stražnjici do druge strane kreveta i nazad.

Ponovite nekoliko puta

 1. Sjedite na krevetu u položaju kao u prethodnoj vježbi, ispred vas stoji netko od ukućana. Dodajete se balonom ili loptom tako da često mijenjate smjer. Isto tako možete sami odizati loptu/ uteg/ elastičnu traku dijagonalno s jedne strane kuka pa iznad suprotnog ramena i obrnuto.

Pazimo na disanje cijelo vrijeme izvođenja vježbe.

Vježbe jačanja gornjih udova

 1. Vježbu izvodite u sjedećem položaju. Ruke savinite u laktovima te podignite do razine prsiju. Spojite dlanove i podlaktice. Iz tog položaja, zajedno sa udahom, raširite ruke te spojite lopatice. Vraćajući se u početni položaj, lagano i dugo izdisite.

Ponovite 10 puta nekoliko puta tokom dana.

 1. Vježbu izvodite koristeći malu mekanu loptu. Držite je između dlanova. Ruke su ispružene u laktovima te podignute u razini prsiju. Zajedno sa udahom tiskate loptu i zadržavate pritisak koju sekundu. S izdisajem popustite pritisak. Isto možete raditi i sa položajem ruku ispred trbuha/ zdjelice ili pak rukama dignutim iznad glave.

Ponovite vježbu 10 puta, nekoliko puta tokom dana.

Vježbe jačanja donjih udova

 1. Vježbu izvodite u ležećem polozaju na leđima. Noge su ispružene u koljenima i kukovima. Laganim udahom uvlacite mišiće trbuha te zatežite stopala prema glavi (ne tiskati grčevito, zamislite da imate oba stopala). Osjetit ćete kako vam se napinju mišići natkoljenica. Zadržite par sekundi pa lagano popuštajte zajedno sa izdisajem.

Isto možete raditi i sa loptom između koljena/natkoljenica kad malo ojačate.

Ponovite 10 puta nekoliko puta tokom dana.

 1. Vježbu izvodite u ležećem položaju na trbuhu.

Laganim udahom podižite nogu od kreveta (iz zgloba kuka) te zadržite položaj par sekundi. Vraćajući u početni položaj izdišite.

Kako postajete snažniji tako možete pojačati vježbu vežući elastičnu traku oko potkoljenica/ natkoljenica.

Natalija Lisska, prvostupnik fizioterapije

Projekt RESET financira Zagrebačka županija u okviru Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja u 2022. godini